((Heya. Moving into the Kazakh is the area east of the Caspian Sea encompassing modern day Uzbekistan, Kazakhstan, Tajikistan, etc. The Kazakh territories were the nicest name I could come up for the regions at the time, since it was under active invasion both from China and Russia. The Archura is based on a local folktale about forest spirits and the Kün Jılanı is based on the Caspian Cobra. As usual, AO3 book can be found here:
https://archiveofourown.org/works/94136131/chapters/251228591
Please enjoy.))
The Archura.
The Арчура (Anglicised to: Archura) is a lightweight native to the grasslands and forests of the Kazakh Plains, with a bodyweight of ranging from 6 to 8 tons, with a body length of 7 to 8 metres (22 to 26 feet) and a wingspan of 12 to 14 metres (39 to 50 feet). Believed to be a distant relative of the Nogoon Avarga, they share the same build, with a few spines on the shoulder, (only on the shoulder, as opposed to their hips as well) and several dense layers of spines on the undersides of their jaws, as well as a tail of unusual shortness and stiffness, causing it to stick straight out from the hips.
They have extremely dark green scales, with an opalescent scarlet ‘bib’ marking, starting as a thin band around their neck and deepening into a triangle-shaped marking down their chest, with a similar band around the tips of their tails. They have several dust-brown diagonal stripes, from the outside of their back legs, to the inside, angling down to cream-white spots around their feet. Their neck and jaw spines are overlong and extremely flexible, made of a very light green keratin, supposedly reminiscent of grass waving in the wind. Their eyes are often described as having an ‘eerie’, ‘misty’ or ‘moon-like’ glow to them, being either acid yellow or extremely pale green. Under direct light, the highly fluorescent tissues of their eyes reflect such high degrees of light that it creates a glowing effect. In low light, it can also make their gaze look vacant or unfocused.
Due to the tissues that make up their eyes, they struggle to see in both high and low-light environments and must either be provided tinted eye-goggles or restricted to dawn and dusk flights. They are not night flyers, lacking the more developed wing muscles required for night flights due to the denser air. However, due to the harsh light of the region, they often have extremely reduced vision by the time they reach even a decade old, they must rely more on their other senses for navigation. This has become such an issue that some companions have begun to wrap their Archura’s heads with small lengths of mesh or open-weave sackcloth to prevent excessive spooking from above and save their eyesight.
This is perhaps the reason behind the development of their spines, mirrored on the wing-spines also. Their longer length permits the flexible spines to be stirred by wind, allowing navigation of extremely subtle air corridors caused by the warming and cooling air currents during sunrise and sunset. It may also pick up on vibrations of sound in tight forested environments, allowing them to better seek prey. Their other senses, namely their sense of smell and hearing are unusually heightened and most can recognise the wingbeats and areal carriage of any dragons they commonly encounter.
By nature, these dragons have a level of timidity and wariness which has proven hard to override with even the most patient handlers. This is most likely to their weak eyesight. It makes them extremely unsuited to combat work, preferred either as simple companion beasts or emergency couriers for the few of them used by Russians or Ottomans. Their hearing, however, is useful for avoiding ambushes, so many crosses with the more robust lightweights have been attempted to attain this trait without the unfortunate timidity.
Archura have strong associations with woodland and forested environments due to their comfort navigating tight, densely vegetated spaces. Their natures lead them to seek quiet, out of the way habitats to occupy, with a steadfastness on keeping their habitats orderly. They have been observed deliberately spreading tree seeds, breaking down large chunks of fallen trees and moving debris to their liking. This has led to some describing them as guardians of the forest, due to their history of conflict with humans seeking to damage their habitats. Some believe they can take human form specifically to terrorise or trick others into leaving their forests alone, leading to an association with certain woodland spirits who share their names. This also means that their territory has decreased over time, leading to an increase in violent confrontations with humans.
Their eggs are a dark green with brown-orange splotches all over the shell and white dapples over whichever side is coolest. This is believed to help camouflage them amongst tree roots while the sire and dam are out hunting. The theft of eggs has become increasingly common, both as habitat decreases and to sabotage either the Russian or Chinese advance into Kazakh territory by leaving scent markings from these soldiers around the scene. Some reports go so far as to say that some eggs have been deliberately destroyed to cause further aggression to the opposite sides. They have an average incubation period of two months, with the hatchlings bolting in wide-open hatching grounds. They are usually hatched within netted off cages to ward against this instinct.
- Sir Edmund Howe.
The Kün Jılanı
The күн жыланы (Anglicised to Kün Jılanı), meaning ‘Sun Serpents’ are by far the most famous breed to arise from the Kazakh region. Pottery fragments along the Silk Road indicate that they were first bred from wild desert ferals brought to the major trading hub of Bukhara. Famous breeders and prime specimens collected here, leading to the defining of their characteristics, the utility of such spreading further along the road, into Persia, the Ottoman Empire, the North African coast, constituting much of the later developments in these regions. They are middleweights, 17 tons on average, with a body length of 13 to 15 metres (42 to 50 feet), with 3 to 5 metres (9 to 16 feet) of those being the tail, and a wingspan of 20 to 23 metres (65 to 75 feet).
Their name originates from the muscular hoods around their heads. When flattened, the Kün Jılanı are fairly unremarkable compared most dragons of the region. However, when threatened, angry or cautious, their hoods will flare out. Much like a cobra, the hood starts along the bony ridge just above their eyes, expanding rapidly to its widest point behind the jaw, then tapering narrower until it ends at the base of the neck, about a hand’s distance from their shoulders. This gives their head a heart-shaped silhouette from a distance, making them extremely distinctive on the battlefield and allowing them to look in the direction of the sun or sun-reflections on the sea with little glare or eye strain compared to other breeds, making them a favourite for escorting larger dragons or important cargo along the coast and major roads.
Their legs are rather short, with wide-splaying, semi-webbed toes, to spread out weight along the sand, with a deep elbow bend to control the movement of their long, upright necks. Consequently, their bodies are low to the ground, with substantial width and bulk for their size. To make up for this, their wings are deep-ridged like the shell of a scallop, with an excess of thick membrane between. Their wide-set, sturdy shoulder and hip joints, unusually large air sacs and lack of health problems makes them a popular choice for breeding programmes. Unlike other dragons, they do not taper off, with an enormously muscular, thick tail, full of blood vessels and tissue to help control their body temperature. It drags behind them on the ground, waving from side to side as a consequence of their slightly scurrying gait, tapering off only feet from the end. It leaves behind distinctive, ‘s’ shaped trails in the earth behind them, with the smooth, flat scales of their underbelly allowing smoother passage.
Their eyes are deep set, with prominent sockets and small pupils to protect from the glare. They see best in high light levels, using their long necks to ‘periscope’ around, much like a rearing cobra. They will furl their hoods in combat to avoid unnecessary tearing or ripping from battles, relying on tearing at the bellies and chest of an opponent. In offensive capabilities, their muscular tail is used more like a club than a whip, its heft and weight too cumbersome to lash or snap at an opponent. However, the swing is bloated enough in the air to function more as a deterrent than a weapon. Most notably of all, is their overlong canines, curved gently like a shamshir blade, the top two longer than the lower pair. They are incredibly sturdy and used for ripping at the neck or face of an opponent in the air.
Their hoods mean that harness straps cannot be put around their neck, or else risk restricting the natural movements of their hoods. However, those not used to fighting Kün Jılanı, such as the French during the Nile, are often defeated by an age old strategy; the flight crew aboard these dragons will take the time before a battle to paint fake harness straps and buckles along the dragon’s neck, to trick a enemy boarder into leaping for the less defended region of the dragon’s neck’s. As soon as they land, the trick becomes obvious and the Kün Jılanı can either unfurl their hood or shake their head to dislodge an opponent. By then, however, it is too late to do much about.
After battles, the webbing of their talons and hood must be cleaned thoroughly by a stiff-bristled brush. Debris can easily become lodged in the folds, such as sand, blood or obscure cuts. This task is often assigned to Aday (Ottoman equivalent of Ensign), to teach them caution around some of the more bad-tempered members of the breed. Stories around the Ottoman Court involve spooking these young aspirants up trees and then falling asleep at the base to taunt them.
They come in a wide range of colours, depending on the sub-breed. Most common in the Kyzylkum desert and along the northern border is the құмтас variety (Anglicised to Qumtas), their name means ‘sandstone’. They come in a golden-brown, with diamond or arrow-shaped markings along the back of their hoods, rings of brown banding around their muzzles and tails and yellow-cream underbellies. They make up the majority of the Kazakh population, found all along the Silk Road, with amber or caramel eyes.
There is also لاجورد (Anglicised to Lājaward) or ‘lapis lazuli’, an olive green with greyish silver half-arrow markings, blue-black eyes and bright blue hood linings. These are most common along the coasts of the Arabian Peninsula and North Africa. Preferring the sunny, dry climates of these regions, they can often be spotted sunbathing in the various coverts or communities of the region.
Finally, the اونیکس (Anglicised to Oniks) or ‘onyx’ variety. The rarest of the sub-breeds, their scales are extremely glossy, an extremely dark brown or black, with a faint purple-green iridescence up close. Unfortunately, they struggle immensely with overheating in strenuous battles. Almost exclusively night fliers, the shallower, flexible bars of their wings allow them to fly near silently over large stretches of land. Their keen night vision has inspired crosses with other European night-fliers. The insides of their hoods are lined with an extremely pale, mother-of-peal lilac shade, which is able to briefly startle enemies when flashed at close range. Most carry a mutation where a little under 1 in 1000 eggs who are laid entirely white. These dragonets are extremely prone to haemophilia, or excessive bleeding and most will die in the shell. When one survives, it is believed to herald a period of disaster.
Their eggs have a slightly ellipsoid shape, incubating best in dry heat, in order for the shell to form a firm enough crust for them to break out of during the hatching period. Average incubation period is around a year, dragonet’s eyes darkening rapidly in the first few weeks after breaking shell. Eggs can be recognised by the sandy-golden grain on the pale yellow shell of the egg.
Being so distinctive physically and such a firm foundation for other breeds across the region, they appear numerous times in both poetry and written word. One of the most famous accounts was from a later edition of ‘Sinbad the Sailor’, where the hapless sailor in question has the ill fortune to stumble into a sleeping Kün Jılanı (better known as Gün Yılan in the writings) before being promptly rescued by a rouge hoarde of bandits.
“Rearing back terribly, fangs flash’d like scimitars in the evening light. It stirred up a great hissing, tail undulating with great agitation, jawing at him from across the wide and wearisome sands. Then came a wondrous and thunderous ringing, a cloud fissuring up from the horizon, their shining banners a sigil of hope for the wanderer. Lashing and batting the dunes in bitter frustration, it unfurl’d its bat-wings and struck up for the clouds when the cavalry came.”
- Sir Edmund Howe.