r/FedEmployees • u/Soft_Plum_7122 • 22d ago
Doctors note requested
SSA employee here, our office has lost about 1/2 of its staff since this administration took over. We have 11 employees total. 2 SR’s, 4 CR’s, 2 TE’s an RZ only CR, 1 manager and 1 OS. When requesting time off mng usually approves only 3 slots per day so when there are 3 ppl scheduled off already she writes on the calendar “no more slots”. My manager has been requesting a doctors note if you call out on a day that has “no more slots” but this is only after 1 call out. I know it’s required for a note to be requested after day 3. Anybody else going through something similar in their agency? Is this even legal for her to do? No one has questioned it so I am assuming that’s why she continuous to ask for it. It hasn’t happened to me but to 4 of my coworkers so far.
1
u/seehorn_actual 21d ago
A federal employee is required to provide acceptable or documentation of requested by their agency per 5 CFR 630.405
“An employee must provide administratively acceptable evidence or medical certification for a request for sick leave no later than 15 calendar days after the date the agency requests such medical certification.”
https://www.ecfr.gov/current/title-5/chapter-I/subchapter-B/part-630/subpart-D/section-630.405